Jens Elbæk
Hjem Ferie
Computer
Sprog
Musik
Geografi Vin Chaos (En) Game of Life (En) Sudoku (En) Solceller

Hjælp til Musikregisteret

Musikregisteret er et system, hvor du kan registrere dine plader. Dataene ligger i en database, hvor oplysningerne er registreret i tabeller. Der er, indtil videre:

Indspilninger
En indspilning er, hvor musikken bliver optaget og redigeret. Hvis der er to forskellige redigeringer, som ændrer indspilningen, så er det to forskellige indspilninger. En "remastering" er ikke en ny indspilning, men Bethovens 5. symfoni findes i utallige indspilninger, endda med samme orkester, men det er alle forskellige indspilninger.
Plader
Normal så er der en plade til en indspilning, men nogle gange kommer samme indspilning ud på forskellige medier, f.eks. CD og LP. Derfor kan der godt være to plader til samme indspilning.
Kunstnere
Bands, sangere, orkestre osv.
Genre
Her tænker jeg på Pop, Rock, Klassisk osv.
Komponister
Komponisten er egentlig mest tænkt til klassisk musik, hvor det er vigtigt at vælge mellem f.eks. Bach og Bethoven, men nogle gange kan det også være rart at se komponisten i Rock og Pop.
Indspilningsårstallet
Prøv at huske at sætte årstallet for indspilningen eller udgivelsen af indspilningen. Så kan du nemlig senere bruge det til at se indspilninger i en bestemt årrække. Hvis ikke du sætter et årstal, - det kan for eksempel være ved en "Best of", så bliver den 0 (nul).
Medier
Mediet er hvilket fysiske medie musikken findes på. Som regel er det jo CD, men du har måske også LP'er eller SACD'er. Det kan jo være rart at se hvilke SACD-plader man har.
Kanaler
Mono
Der findes måske stadig gamle indspilninger, som kun er i mono.
Stereo
Den absolut mest brugte siden starten af 1970'erne
Surround
Har du nogle SACD'er eller DVD-audioer og surroundanlæg, så kan du nyde lyden omringe dig.
Det blev også engang kaldt for Quatrofoni. Det var næsten det samme.

Hjælp til "Indspilning"

Inde i den mørkegrønne del kan du behandle dine indspilninger. Du kan oprette, rette og slette en indspilning. En indspilning er det, der ligger på din plade, så den samme indspilning kan godt forekomme på flere typer medie. Det er dog mest sandsynligt, at du han købt en CD med indspilningen, så derfor kan du oprette pladen straks ved at beholde det lille flueben lige over dette, - så vil pladen blive oprettet også.

Oprette en Indspilning

Du indtaster indspilningens titel (f.eks. Dark Side of the Moon) i det hvide felt. Under overskriften Kunstner, vælger du, hvem der udførte indspilningen (f.eks. Pink Floyd). Du skal tage stilling til Genren, (her nok Rock) og derefter Komponisten. Det er vigtigst i klassisk musik, ellers lader du den bare stå tom. Til sidst kan du skrive hvilket år indspilningen udkom første gang (1973).

Rette en Indspilning

Hvis ikke du har fået alt med, da du oprettede indspilningen, kan du rette den. Det gør du ved at vælge indspilningen i "Drop Down" listen nedenunder indtastningsfelter. Når du har fundet din indspilning (Dark Side of the Moon) museklikker du på den og trykker derefter på knappen Vælg. Alle indspilningens oplysninger kommer nu i felterne ovenover og du kan nu rette dem. Du vil måske tilføje komponisten, så det gør du og trykke derefter på knappen Ret. I feltet øverst vil du få en bekræftelse på rettelsen: "Dark side of the moon er rettet"

Hjælp til "Plade"

Billedet til at redigere plader er delt op i to felter eller bjælker. En til "Opret plade" og en til "Ret plade".

Opret plade

I rullemenuen vælger du indspilningen. I hver linje står Kunstneren først, derefter navnet på indspilningen. Du klikker på din indspilning og skal nu vælge hvilket medie det er på, - f.eks. CD. Derefter antal kanaler eller højtalere pladen kan spilles i, - f.eks. Stereo (2) eller Surround (5.1). Kommentar bruges ikke rigtig endnu.

Ret plade

Når har brug for at rette en plade, så skal du først finde den i Musikregisteret og der kan være mange plader. Du kan derfor begrænse udvalget ved at indtaste et filter. Hvis du f.eks. indtaster "moon" og trykker enter, så vil rullemenuen kun vise plader med "moon" i enter indspilningen eller kunstneren. I rullemenuen vil du se Kunstneren, Indspilningen, medie og kanaler.

Du vælger medie eller kanaler (eller begge) og trykker på "Ret". Pladen er nu ændret i kartoteket.

Slet plade

Du vælger pladen i rullemenuen og trykker på "Slet".

Hjælp til "Vis Plader"

Du kan vælge i databasen under forskellige kriterier, hvilke plader du ønsker at se:

Kunstner
Du kan selvfølgelig vælge en bestemt kunstner f.eks. Alan Parsons, men så får du nok ikke alt det, du ønsker at se. Derfor skal du også vælge Alan Parsons Project, så du ser alt, hvad han har bidraget til.
Genre
Hvad slags musik er det. Det kan være klassisk, pop, rock ....
Komponist
Komponisten er egentlig mest tænkt til klassisk musik, hvor det er vigtigt at vælge mellem f.eks. Bach og Bethoven, men nogle gange kan det også være rart at se komponisten i Rock og Pop.
Medie
Medie er hvilket fysiske medie musikken findes på. Som regel er det jo CD, men du har måske også LP'er eller SACD'er. Det kan jo være rart at se hvilke SACD-plader man har.
Kanaler
Det er vel normalt stereo, men andre kan også forekomme:
Mono
Der findes måske stadig gamle indspilninger, som kun er i mono.
Stereo
Den absolut mest brugte siden starten af 1970'erne
Surround
Har du nogle SACD'er eller DVD-audioer og surroundanlæg, så kan du nyde lyden omringe dig. Det blev også engang kaldt for Quatrofoni. Det var næsten det samme.
Fra år
Du kan vælge at udtrække alle dine plader fra et vist årstal. Husk, at plader uden årgang bliver så ikke valgt med. Det er fordi de er registreret med årgang 0. Så de kommer ikke med, hvis du skriver noget i "Fra år"
Til år
Hvis du kun er interesseret i ældre plader kan du her begrænse plader til kun at være op til denne dato.

Disse kan kombineres alt efter dit behov. Du kan endda vælge flere emner under samme kategori, f. eks. flere kunstnere bliver udskrevet. Så skal du bare huske at holde Ctrl-knappen nede, mens du vælger.