Tysk vins kvalitet adskiller sig fra andre landes vin ved at blive værdisat på druemostens sukkerindhold på høsttidspunktet.
Måleenheden er Oechle (udtales øksle)
og er en måleenhed for antal gram sukker pr. liter væske.
Det gav mening dengang det var svært at få modnet vinene og kunderne ønskede søde vine.
I dag er modningen ikke længere det store problem og sukkerindholdet ikke nødvendigvis en kvalitetsbetegnelse.
Sukkeret bliver dog omdannet til alkohol, så måleenheden er stadig brugbar.
Tyskland er rigtig god til at lave søde vine, hvor den alkoholiske gæring stoppes for at bevare sødmen i vinen.
Er du ude efter sådan en flaske, så kig efter betegnelserne herunder og også en lav alkoholprocent.
- Kabinett (67-82° Oechsle)
- Spätlese (76-90° Oechsle)
- Auslese (83-100° Oechsle)
- Beerenauslese (110-128° Oechsle)
- Trockenbeerenauslese (150-154° Oechsle)
Eiswein (110-128° Oechsle) er en lidt særlig vin,
der høstes meget sent på året eller måske endda først i januar,
når der er -8 grader. Druerne høstes tit om natten og presses, mens vandet i druerne stadig er is.
Vinen er sød, men indeholder stadig lidt syre, så den virker måske ikke så sød, som sukkerindholdet ellers ville gøre den.
VDP
Nogle vinavlere tilslutter sig foreningen VDP,
som kræver, at de overholder endnu strængere krav til kvalitet end loven foreskriver.
De har indført en oprindelsesbetegnelse, der ligner Bourgognes Cru:
- Grosse Lage
- Bedste mark. Vine herfra får betegnelsen
Grosse Gewächs, - "GG".
- Erste Lage
- God mark. Svarer lidt til Premier Cru i Bourgogne
- Ortswein
- Landsbyvin. Vin kommer fra dette område uden specifikation af mark.
- Gutswein
- Vingårdens vin.